tisdag 9 april 2013

Första skoldagen - Secondary school - startar i Montmort-Lucy


Denna första dag var ägnad åt secondary school och jag fick följa Perrine Chauderlier som undervisar i engelska på två olika skolor. I Frankrike är det så att när du har gått din lärarutbildning är du garanterad jobb men de kan skicka dig i princip vart som helst. Perrine hade haft tur för hon fick vara kvar i sin hemtrakt men hon visst inte från år till år vilka skolor hon skulle undervisa på och för vilka grupper. Hon undervisar på två olika skolor och Schemat för måndagen såg ut enligt följande:
:
8:30-9:25 : Montmort : 4eA (English class for 13 year-olds- 20 pupils)
9:25-10:20 : Montmort : 4eB (another English class for 13 year-olds)
12:30-1:20 : Dormans : 3e (group teaching for pupils having trouble in English-14 years old)
1:30-2:25 : Dormans : 5e (English for 12 years old - 30 pupils)
2:25-3:20 : Dormans : 6e SEGPA (English for 11 years-olds with learning disabilities-4 pupils)
3:35-4:30 : Dormans : 5e (English for 12 year-olds)
4:35-5:30 :  Dormans : homework help (11-12 year-olds)

Således startade vi tidigt för att köra en halvtimme från Epernay till Montmort-Lucy där skolan var liten och hotades av nedläggning med jämna mellanrum. 
Skolan i Montmort-Lucy utifrån


Lärarrummet

Vi började morgonen med att jaga en projektor så att jag skulle kunna visa och berätta om Finland, Åland och hur en åländsk skoldag såg ut. Vi lyckades hitta en av två som fanns på skolan. Den blev att balansera den på en pulpet så bilden blev minimal. De hade inte Power Point så det var tur att jag konverterat till pdf. När skolklockan ringde gick vi ut och hämtade eleverna som väntade ute på skolgården. Eleverna lyssnade artigt och hade också preparerat med frågor – som jag hade svårt att förstå pga att deras uttal är väldigt franskinfluerat. Båda lektioner följde på varandra utan rast emellan. I slutet av varje lektion fick de en stund att jobba med sin ordinarie engelskundervisning.


Där, liksom hos oss, antecknar eleverna i loggböcker/kalendrar


Eftersom det inte var flera lekioner i denna sal den här dagen ställdes stolarna upp på borden.

Kände att jag behövde en paus och den fick jag då vi åkte vidare till Dormans.
/Siw

1 kommentar:

  1. Hej!
    Nu har vi läst din blogg på SmARTBOARDEN i klassrummet. Det verkar som om en del elever är lika ointresserade där som här? Religionstimmen gick inte så bra idag. vi får förklara närmare...Annars är vi lika duktiga, flitiga som vanligt. Ha det bra! Kom hem snart. Hälsningar klass 5B + Elisabeth

    SvaraRadera